liikennevakuutus hinta

Liikennevakuutus on lakisääteinen vahinkovakuutus ja pakollinen liikenteeseen käytettäville moottoriajoneuvoille. Tässä artikkelissa käsittelemme yksityiskäyttöisen henkilöauton liikennevakuutusta, sillä se on useimmille meistä se tyypillisin liikennevakuuttamisen kohde.

 

 

liikennevakuutus_hinta4
Liikennevakuutuksen hinnan muodostuminen

Pääsääntöisesti liikkevakuutuksen hintaan vaikuttavat seuraavat asiat:

  • Kuljettajan vahinkohistoria / Kertyneet liikennevakuutuksen bonukset
  • Kuljettajan kotipaikka (Yleensä postinumeron mukaan)
  • Kuljettajan ikä
  • Ajoneuvon merkki, – ikä,  -malli sekä sylinteritilavuus

 

vahinkohistoria2
Vahingot

 

Liikennevakuutuksen bonukset nousevat pääsääntöisesti 5 % vuodessa, mikäli ajoneuvo on ollut käytössä ja vahinkoja ei ole tapahtunut. Liikennevakuutuksen bonukset/vahinkohistoria voidaan siirtää yhtiöstä toiseen, joten liikennevakuutuksen kilpailuttaminen on helppoa.

 

 

 

kotipaikka3
Kotipaikka

 

Ajoneuvon kuljettajan/haltijan kotipaikka vaikuttaa liikennevakuutuksen hintaa. Hinta perustuu vakuutusyhtiöiden vahinkotilastoihin. Mikäli asut Ruuhka-Suomessa, jossa tapahtuu paljon vahinkoja, niin maksat todennäköisesti liikennevakuutuksestasi enemmän kuin rauhallisemmalla alueella asuva ikätoverisi. Saman auton vakuuttaminen on siis edullisempaa Utsjoella kuin Helsingissä.

 

 

kuljettajan_ika3
Kuljettajan ikä

 

Ajoneuvon kuljettajan ikä vaikuttaa yhdessä kotipaikan kanssa liikennevakuutuksen hintaan. Hinta määräytyy vahinkotilastojen mukaan. Pääosin nuorilla sekä iäkkäimmillä kuljettajilla maksu on hieman suurempi. Maksu on useimmiten edullisin noin kolmekymmentä vuotiaalla kuljettajalla.

 

 

 

ajoneuvo3
Ajoneuvo

 

Autolla ja sen moottorin sylinteritilavuudella on myös merkitystä hintaa. Nuorten miesten suosimat takavetoiset ja tehokkaat autot koristavat usein vahinkotilastojen kärkeä, joten näissä on hieman kalliimmat vakuutusmaksut kun vaikkapa perheen äitien suosimissa malleissa. Ajoneuvon iällä on melko vähäinen merkitys liikennevakuutuksen hinnan kannalta.