liikennevakuutuksen bonukset

Liikennevakuutuksen vakuutusmaksuihin vaikuttavat merkittävästi kertyneet bonukset. Liikennevakuutuksen bonuksia kertyy kun korvattavia vahinkoja ei ole sattunut ja ajoneuvo on ollut riittävän pitkän aikaan liikenteessä vakuutuskaudella. Yleisesti ottaen ajoneuvon tulisi olla liikenteessä vähintään 120 päivää vakuutuskauden aikana, jotta liikennevakuutuksen bonus nousisi.

Kuinka liikennevakuutuksen bonukset nousevat?

Bonuksien kartuttaminen aloitetaan yleensä nollasta prosentista ja ensimmäisen vahingottoman vuoden jälkeen bonukset nousevat 10 %. Tämän jälkeen ne kasvavat 5 % vuosivauhtia mikäli ajoneuvolla on ollut riittävästi käyttöpäiviä ja vahinkoja ei ole sattunut. Bonukset kasvavat maksimissaan seitsemäänkymmeneen prosenttiin. Tämän lisäksi jotkut yhtiöt saattavat antaa ”lahja” bonuksia hyville kuljettajille. On hyvä kuitenkin muistaa että esimerkiksi vakuutusyhtiönvaihto tilanteessa näitä ”lahja” bonuksia ei ole yleensä mahdollista siirtää uuteenvakuutukseen.

Miten bonukselle käy kolaritilanteessa?

Mikäli liikennevakuutuksesta korvataan vahinko, niin tällöin bonus laskee yleensä 20 %. Joskus saattaa olla edullisempaa maksaa liikennevakuutuksesta korvattu korvaus takaisin vakuutusyhtiölle, kuin kärsiä itse bonustappio. Vahinkotilanteessa kannattaa pyytää vakuutusyhtiöltä tästä laskelma, josta näet mikä on sinulle kaikkein edullisinta.

Liikennevakuutuksen bonuksen siirto

Kertyneen liikennevakuutuksen bonuksen voit siirtää ajoneuvosta toiseen mikäli ajoneuvoluokka säilyy samana. Eli voit siirtää bonuksen henkilöautosta toiseen henkilöautoon, mutta et esimerkiksi henkilöautosta moottoripyörään. Bonus on mahdollista siirtää myös puolisoiden kesken.

Vanhan eli esimerkiksi jo myydyn ajoneuvon bonukset säilyvät viisi vuotta vakuutusyhtiöiden tietojärjestelmissä, jonka aikana ne voidaan ottaa takaisin käyttöön. Joskus vakuutusyhtiöt voivat palauttaa bonukset takaisin käyttöön pidemmänkin ajan takaan, joten aina kannattaa tiedustella tilanteesta omasta vakuutusyhtiöstä.